- oppia tekstin jäsentelymalleja
- oivaltaa kappaleiden rakentamisen ydinvirketekniikka
- kerrata ideointitekniikoita ja soveltaa yhtä käytäntöön.
Suoritustapa:
- S: tehtävät tehty
- E: tehtäviä ei tehty.
Tee tehtävät vihkoon tai tiedostoon.
Sinun ei tarvitse palauttaa tehtäviä opettajalle, mutta itse vastaat siitä, että ymmärrät tehtävien tarkoituksen ja oikean ratkaisun. Pyydä opettajaa katsomaan tehtäviäsi, jos olet yhtään epävarma oikeasta vastauksesta.
Viimeiset tehtävät on merkitty tähdellä. Ne teet vain, jos haluat kiitettävän arvosanan kurssista.
1. Vastaa oheisiin kysymyksiin käyttäen apuna oppikirjan lukua Kirjoittaminen on tekstin rakentamista s. 365–375.
a. Miksi on tärkeää, että teksti järjestyy jonkin loogisen periaatteen mukaan?
b. Mitkä seikat ratkaisevat, millaisen rakenteen kirjoittaja valitsee tekstilleen?
c. Mitä jäsentelytapoja oppikirjassa mainitaan?
2. Pyydä opettajalta kolumni Maailma on jo täynnä - Miksi väestönkasvusta puhutaan niin vähän? ja etsi kolumnista seuraavat asiat:
- ongelma
- ongelman syyt
- ongelman seuraukset
- ongelman ratkaisuehdotukset
- ratkaisuehdotusten perustelu.
3. Kappale ja ydinvirke (Teoriaa löytyy täältä: https://kielikompassi.jyu.fi/opetus/kirjoitus/nayteportfolio/kirjoittaminen_pakollinen_ydinvirke.shtml)
Pyydä opettajalta tehtävämoniste.
4. Tutustu oheiseen linkkiin. http://www.kielijelppi.fi/kirjoitusviestinta/ideointivaihe - huomioi kunkin värin mukana tuodut eri näkökulmat.
Tee ajatuskartta aiheesta meri, ystävyys, liikenne tai jalkapallo. Tee se samalla tavalla kuin linkissä, eli ensin näkökulmat, sitten näihin yhdistyvät syyt, seuraukset, esimerkit jne.
Kirjoita jokaisesta näkökulmasta yksi kappale, jossa ydinvirke ja tukivirkkeitä. Mieti, mihin kohtaan kappaletta sijoitat ydinvirkkeen. Alleviivaa lopuksi ydinvirke.
5. Ota kaksi kirjoittamistasi kappaleista lähempään tarkasteluun. Alleviivaa niistä kaikki eheyttä ja sidosteisuutta ylläpitävät sanat. (Katso Särmän luku Sidokset kuljettavat ajatusta s.370.) Merkitse jokaisen alleviivaamaasi kohtaan, mikä keino on kyseessä.
*6. Muokkaa edellisen tehtävän kappaleista yhtenäinen teksti, jossa on aloitus- ja lopetuskappale. Lisää siirtymiä tarpeen mukaan, niin että tekstistä tosiaan tulee yhtenäinen. Siirtymillä tarkoitetaan kappaleesta toiseen vieviä sidosilmauksia. (Ks. Käsikirja s. 170 tai Särmä 370) Mieti tekstillesi järkevä jäsennys, esimerkiksi vertailu tai ongelmanratkaisujärjestys.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti