1. Lue oppikirjan s.356 - 358.
a. Mitä lähdekritiikki tarkoittaa?
b. Miksi tekstissä on kerrottava, mitä lähteitä kirjoittaja on käyttänyt?
c. Mikä tekee lähteestä epäluotettavan?
2. Tutustu artikkeliin Näin somehuhuista tulee totta seuraavassa linkissä: http://yle.fi/uutiset/nain_somehuhusta_tulee_totta__tarkastelussa_kolme_vastamedian_uutista/8420146. Lue myös tarkemmat analyysit lehtijutuista.
3. Lue sitten Tiede-lehden (3/2015) artikkeli Suomen pitäisi vaihtaa aikavyöhykettä. Listaa sitten vähintään viisi asiaa, jotka lisäävät artikkelin luotettavuutta ja vähintään viisi asiaa, jotka vähentävät sitä. Artikkeli on luokassa.
4. a Pohdiskele nyt omaa teemaasi. Mistä voisi löytyä tietoa? Ideoi ja kirjaa muistiin ainakin neljä erilaista lähdettä ennen kuin teet mitään hakuja, muista lehdet, kirjat, ihmiset. Mieti lisäksi, mitä hakusanoja kannattaa käyttää? Mieti neljä viisi hyvää hakusanaa.
b. Tee seuraavaksi haut suunnitelmasi mukaan.
Tutki löytämiäsi lähteitä. Kirjaa lähdeluetteloon sellaiset, joista uskot olevan hyötyä prosessikirjoitelmassasi. Lähdeluettelon avulla löydät lähteet uudelleen. Katso ohjeet lähdeluetteloon Särmän sivuilta 362. Tässä vaiheessä lähdeluettelosi voi näyttää vaikka tältä:
- Almonkari, Merja 2007. Jännittäminen opiskelun viestintätilanteissa. Jyväskylän yliopisto. https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/13462/9789513930592.pdf (Väitöskirja, jossa on tilastotietoa ja taustaa opiskelijoiden jännittämisestä. Kerrotaan eri jännittäjätyyppejä ja määritellään, mitä kaikkea jännittäminen on ja mistä se voi johtua. Sanoja esim. viestintäarkuus, sosiaalinen jännittäminen.)
- Åsa Mickwitz 2015. Kädet tärisee, ajatus karkaa. Blogikirjoitus 8.8.2015. Helsingin yliopiston kielikeskuksen Plotti-sivusto. http://www.plotti.fi/2015/08/18/kadet-tarisee-ajatus-karkaa/(Tässä blogikirjoituksessa esitellään kolmen H:n menetelmä jännittämisen hallitsemiseen. On myös lyhyt määritelmä siitä, mitä on suullinen viestintätaito.)
- Juhan Torkki 2010. Puhuminen. Teoksessa Särmä. Otava.
Kirjoita siis lähteen yhteyteen vielä itsellesi muistiin, mitä kussakin lähteessä on. Samalla ideoit prosessikirjoitelmaasi. Näytä lähdeluettelo opettajalle. Tämä ei ole vielä lopullisen kirjoitelmasi lähdeluettelo, vaan se voi muuttua ja täydentyä, kun aiheesi tarkentuu.
*4. Lisätehtävä: Kirjoita teksti, jossa erittelet 3-kohdan artikkelin luotettavuutta. Kerro artikkelin nimi, kirjoittajan nimi, lehden nimi, numero ja vuosi tekstin alussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti